Duurzaamheid

banner afbeelding

We ontwikkelen, bouwen en verbouwen duurzaam en verantwoord met respect voor mens en milieu. Het is verweven in ons dagelijkse werk, we zijn steeds op zoek naar de oplossing om bij te dragen aan een comfortabele, veilige en gezonde leefomgeving voor ons, onze kinderen en de generaties na ons. Dit doen we door logisch na te denken en het maken van de juiste keuzes voor onze processen en de materialen die we gebruiken.

Duurzaam en verantwoord bouwen en ontwikkelen

Innovatief en toekomstbestendig denken zit in onze genen. Zo ontwikkelen en bouwen we gasloze woonwijken, volgens de BENG-norm, leggen we zonnepanelen en passen we warmtepompen (collectief) toe. Ook experimenteren we met alternatieve warmtesystemen. We maken gebruik van hoogwaardige en duurzame bouwmaterialen zoals 100% duurzaam verbouwd hout. Warmtepompen halen energie uit de buitenlucht welke wordt gebruikt om het water op te warmen. De buitenunit plaatsen we niet buiten de woning, maar wordt ingebouwd in het dak door middel van de HydroTop. Het wordt, alsof het een dakraam is, via een opening in het dak op zolder geplaatst. Doordat we zoveel mogelijk gebruikmaken van natuurlijke en herbruikbare materialen met zo min mogelijk bouwafval, proberen we zo circulair mogelijk te bouwen.

Duurzaam HydroTop
Buitenunit HydroTop

Natuur-inclusief bouwen

Met de woningen die we ontwikkelen en bouwen willen we de natuurlijke omgeving graag versterken. Daarom worden nestgelegenheden voor de huismus (die op de lijst met bedreigde diersoorten staat) standaard opgenomen in de woningen. De platte daken dienen, waar nodig, als groene daken wat zorgt voor extra biodiversiteit en isolatie, maar ook koelt het de omgeving. Er worden eventueel hagen geplant voor een groene perceelafscheiding, dit creëert een extra leefgebied voor bijvoorbeeld vogels en egels. Maar ook op andere creatieve manieren proberen we een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier te realiseren. Planafhankelijk leggen we wadi’s aan als infiltratiesysteem voor het regenwater, plaatsen we insectenhotels en regentonnen om het leefgebied te bevorderen.

Duurzaam voor de huismus
Nestkast voor de huismus

Duurzaamheid begint bij jezelf

Duurzaamheid begint uiteraard bij onszelf. Duurzaam ondernemen is de verantwoordelijkheid van iedere medeweker, zowel op kantoor als op de bouwplaats. Het kantoor in Oss is goed geïsoleerd en geheel voorzien van ledverlichting en bewegingssensoren. In het wagenpark komen steeds meer elektrische auto’s en oplaadpunten. Het gehele dak van de materieeldienst is voorzien van 138 zonnepanelen die goed zijn voor een opbrengst van ca. 52.000 kWh per jaar. We zijn in het bezit van elektrische hijskranen en proberen het transport van en naar de bouwplaats te beperken.

Duurzaam zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak bij Wagemakers

Ons streven is om zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken en verspilling van materiaal te voorkomen. We maken gebruik van het Bouw Informatie Model (BIM) waardoor we vroeg een kijkje krijgen in het bouwproces, bewustere materiaalkeuzes kunnen maken en zo materiaalverspilling tegen kunnen gaan. Door afval goed te sorteren en zoveel mogelijk gelijke soorten materialen te scheiden, kunnen we ervoor zorgen dat het restafval een tweede leven krijgt. Samen met onze partners werken we aan een duurzame bouwplaats.

Naast aandacht voor het milieu voelen we ons betrokken bij wat er in de maatschappij gebeurt. We sponsoren lokale activiteiten met maatschappelijke doeleinden, maar ook proberen we daar waar kan te helpen in rampgebieden.

Door mensgericht en verbindend te ondernemen creëren we duurzame relaties met onze partners. Evenals met onze partners, vinden we duurzame relaties met onze medewerkers belangrijk. We streven naar lange dienstverbanden en goed werkgeverschap. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen en zich prettig voelen op hun werkplek. Daarom bieden we mogelijkheden om trainingen, workshops of cursussen te volgen die onze werknemers en het hele bedrijf naar een hoger plan brengen. We blijven continu zoeken naar verbetering en innovatie op alle gebieden van duurzaamheid.

Leren en certificeren

Als erkend leerbedrijf geven we onze kennis graag door aan een nieuwe generatie bouwprofessionals. VMBO, Mbo- en Hbo-studenten vinden bij ons een snuffelstage, meewerk- of afstudeerstage en kunnen in de praktijk leren onder professionele begeleiding. Deze jongeren zijn de medewerkers van de toekomst.

We zijn aangesloten bij brancheorganisaties Bouwend Nederland en Woningborg. Bouwend Nederland is dé brancheorganisatie voor bedrijven in de bouwsector, hier leren we van elkaar om de bouw slimmer en veiliger te maken. Woningborg zorgt voor net dat stukje extra zekerheid voor de koper tijdens de bouw van de woning.

Beschikken over de juiste certificeringen is ook een essentieel onderdeel van duurzaam en verantwoord ondernemen. Om een constante kwaliteit van onze bouwproductie te kunnen garanderen zijn we ISO-9001 gecertificeerd. Het ISO 9001-certificaat laat zien dat onze bedrijfsprocessen volgens vastgestelde en gecontroleerde procedures verlopen.

Met het milieucertificaat ISO-14001 tonen we aan dat we verantwoordelijk omgaan met het milieu, de wetgeving naleven en dat onze bedrijfsprocessen zo zijn ingericht dat de impact ervan op het milieu geminimaliseerd wordt.

Met het behaalde VCA**-certificaat dragen wij zorg voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van klanten en werknemers en zijn hiermee goed voorbereid op calamiteiten.

Al onze bedrijfsprocessen en doelen zijn vastgelegd in ons KAM-systeem, dat 2 keer per jaar middels audits wordt gecontroleerd.

Certificeringen Wagemakers