HydroTop is de nieuwe standaard

Aan ‘mooi weer verhalen’ doen ze niet bij Wagemakers Bouw & Ontwikkeling. Het nuchtere familiebedrijf wil simpelweg goed en zo duurzaam mogelijk bouwen. En dus bouwen ze vanaf nu met de HydroTop van DHPS. De warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht, waarbij de buitenunit is ingebouwd en de binnenunit zo dicht mogelijk bij de HydroTop wordt geplaatst. De oplossing neemt weinig ruimte in beslag en integreert naadloos in het dak van de woning.

“We zochten naar een standaard en de HydroTop heeft een aantal belangrijke voordelen”, vertelt Hans Wagemakers. Een van die voordelen is het feit dat de HydroTop volledig inbouw is. “De buitenunit staat eigenlijk binnen, waardoor het onderhoud makkelijker gaat”, aldus Hans. “Dat is voor ons als bouwer niet zo belangrijk, maar voor de eindgebruiker en installateur wel.” Daarnaast biedt de HydroTop zekerheid als het gaat om het voldoen aan geluidsnormen. “Wij krijgen daarover vaak vragen van gemeenten. Met de HydroTop weten we dat we automatisch voldoen.”

Bovendien is het feit dat de HydroTop met gerecyclede materialen is gebouwd, een belangrijke pre. Mooie bijkomstigheid is dat het systeem razendsnel is ingebouwd. “Het is gewoon een mooi product, ook voor het milieu.” Of er dan helemaal geen nadelen zijn? “Nou ja, gebruikers hebben natuurlijk wel wat minder ruimte op zolder, maar ik denk dan: je ziet die schoorsteen op het dak niet meer. Dat is een groot voordeel, het is esthetisch een heel mooi product. Als je er zonnepanelen naast hebt liggen, gaat de HydroTop daar als het ware in op.”

Jim Verhoef van DHPS is – samen met collega’s van de binnendienst en planning – nauw betrokken bij het eerste project waarin Wagemakers de HydroTop toepast. “Het bijzondere is dat Wagemakers niet alleen naar het eigen belang kijkt, maar ook naar de voordelen voor de eindgebruiker. Dat vinden wij ook belangrijk, dus het was mooi om hier met hen over te sparren.” De HydroTop – met daarin een Panasonic Heating & Cooling Solutions Europe lucht-water warmtepomp – is vanaf nu de standaard voor woningbouwprojecten van Wagemakers. Zo gaat het worden toegepast bij een project van 83 woningen in Heesch en 26 woningen in Nistelrode.

Hans: “We zien zoveel producten, voor de installateur is het iedere keer weer een verrassing wat er nu weer uit de doos komt. Met steeds weer andere stroomschema’s, andere bedieningen. Wij willen daar meer eenheid in krijgen. Dan weten we wat het is en hoe het werkt en dan hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. We weten nu dat de HydroTop goed werkt, dus daar willen we mee verder.”